Stikken 

Stel je bent gezellig uit eten met je vrienden. Je vriend tegenover loopt blauw aan, grijpt uit het niets naar zijn keel en probeert te hoesten. Je raakt in paniek, aangezien je niet kunt pijlen wat er aan de hand is. Hij is aan het stikken, weet jij dan wat je moet doen?

Eerste hulp bij verstikking. 

Bij verstikking zullen de volgende symptomen optreden:

  • Het slachtoffer grijpt naar zijn keel;
  • Krijgt een blauwe kleur, doordat er een tekort aan zuurstof is;
  • Is benauwd;
  • Heeft uitpuilende ogen;
  • Kan niet hoesten;
  • Is niet hoorbaar.

Als hij in staat is om zelf te hoesten dan zal goed hoesten voldoende zijn om de luchtweg weer vrij te maken, maar alleen als de afsluiting gedeeltelijk is.. Als hij niet in staat is om te hoesten, of erg benauwd is, moet het anders worden aangepakt. Kijk dan of je in de keel het voedsel kunt zien. Probeer dan het voedsel lepelend met je vingers te verwijderen. Doe dat maar één keer.  Lukt dit niet, ga dan als volgt te werk:

  • Laat het slachtoffer staan en ga zelf schuin achter hem staan.
  • Vraag hem om voorover te bukken zodat de longen vrijkomen.
  • Plaats je ene hand op de borstkas en sla met de andere hand in een snel tempo tussen de schouderbladen. Herhaal dit maximaal vijf keer.

Heeft het slaan tussen de schouderbladen geen effect pas dan de Heimlich greep toe. Ga dan als volgt te werk:

  • Ga bij een staand slachtoffer achter hem staan. Bij een zittend slachtoffer zet je één heup of knie tegen de rugleuning van de stoel.
  • Vraag hem om voorover te bukken.
  • Sla één arm om hem heen. Maak een vuist, hierbij moet je duim verdwenen zijn in je vuist. Plaats arm en vuist tussen de navel en borstbeen.
  • Omvat deze vuist met je andere hand.
  • Trek beide handen met een ruk schuin omhoog naar je toe. Let er wel op dat je handen niet op het borstbeen of op de ribben drukken

1. Zorg dat je met een hand de borstkas vasthoudt en klop met je andere hand maximaal vijf keer tussen de schouderbladen. 

2. Als het kloppen geen effect heeft, pas dan de Heimlich greep toe. Ga hierbij achter het slachtoffer staan. Plaats je handen onder het middenrif en trek schuin omhoog naar je toe. 

 

3. Zorg dat jij je handen in de volgende positie hebt. 

Wat gebeurt er nou eigenlijk in het lichaam?

Slikken begint met kauwen, de mechanische vertering. Hierbij wordt voedsel in kleine brokken verdeeld met behulp van je kiezen. Het kauwen vergoot de totale oppervlakte van het voedsel, tegelijk wordt het voedsel gemengd met speeksel dat het enzym amylase bevat. Doordat de totale oppervlakte vergroot wordt kan amylase, dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen worden afgebroken, beter op het fijn gemalen voedsel inwerken. De tong duwt het voedsel vervolgens naar de keelholte en dit zorgt ervoor dat het slikreflex in werking wordt gezet.

In ons lichaam bevinden zich twee buizen in het keelgat. De buis aan de voorkant is de luchtpijp met het strottenhoofd, dit transporteert de lucht in en uit de longen. De andere buis, de slokdarm, bevindt zich aan de achterkant. Deze transporteert voedsel, drinken, speeksel en slijm uit de neus en bijholtes naar de maag. Als het voedsel in de keelholte terecht is gekomen dan zullen de prikkels ervoor zorgen dat het strotklepje sluit. Hierdoor kan het voedsel alleen in de slokdarm terecht komen en niet meer in de luchtpijp. Als het strotklepje niet op tijd sluit dan kan het voedsel in het verkeerde keelgat terecht komen. Het voedsel komt dan terecht in de luchtpijp. Als dit een gedeeltelijke of volledige afsluiting van de luchtweg oplevert, kan dit zorgen voor een levensbedreigende situatie.