Alcohol

Wat nou als je een avondje uitgaat met je vrienden. De drankjes komen en komen, het wordt gezelliger en gezelliger. Zonder dat jullie het door hebben, hebben jullie veel te veel gedronken. Tot dat een iemand is die net iets kleiner is dan de rest, of net iets minder gegeten heeft dan de rest. Hij kan de hoeveelheid alcohol in zijn lichaam niet aan en zakt bewusteloos in elkaar. Weet jij dan wat je moet doen? 

Eerste hulp bij een alcoholvergiftiging.

Als het zenuwstelsel verdoofd is geraakt door de alcohol, dan spreken we van een alcoholvergiftiging. De ademhaling wordt ook uitgeschakeld en er kan zelfs een hartstilstand optreden. De kenmerken van een alcoholvergiftiging zijn:

  • Uiteraard zal er eerst verwarring zijn, waarop een diepe slaap volgt. De persoon is dan echt (bijna) niet wakker te krijgen
  • Snelle polsslag
  • Zware ademhaling
  • Lage lichaamstemperatuur
  • Bewusteloosheid (dan weet je dat het om een ernstige vergiftiging gaat).

Wat kun jij doen om te helpen?
Breng hem naar een koele ruimte als hij daar om vraagt, maar laat hem niet te koud worden! Probeer te voorkomen dat hij bewusteloos raakt, blijf hem toespreken en voer een rustig gesprek. Als hij al bewusteloos is, leg hem dan op zijn zij (in de stabiele zijligging) zodat hij niet kan stikken in zijn tong of eventueel braaksel.
Laat hem nooit alleen! Wacht bij het slachtoffer tot medische hulp overneemt, of als de vergiftiging niet ernstig is tot je zeker weet dat hij nuchter (aan het worden) is.
Als hij niet heel erg dronken is, kun je hem zijn roes laten uitslapen. Contoleer wel regelmatig zijn ademhaling en maakt hem af en toe wakker om zeker te weten dat het goed gaat.

Wat je vooral niet moet doen:
Het tempo van dat afbreken kan niet versneld worden, alle kroegpraatjes ten spijt: koffie drinken, broodje eten, flink bewegen, een frisse neus halen of een koude douche nemen, jammer, maar het helpt allemaal echt niet. Wanneer iemand 's avonds veel gedronken heeft en daarna naar bed gaat, kan hij 's ochtends dus nog best eens onder invloed zijn: gevaarlijk in het verkeer!
Een koude douche helpt ook niet. Het plotselinge koude water kan zelfs er voor zorgen dat hij bewusteloos raakt.
Het laten uitslapen van een roes helpt alleen als iemand dronken is. Bij een ernstig geval, zoals een alcoholvergiftiging, moet je hem niet zomaar laten slapen. Misschien raakt hij wel bewusteloos in zijn slaap.

Wat gebeurt er nou eigenlijk in het lichaam?

Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Met het bloed wordt het verspreid over het hele lichaam, ook naar de hersenen.  Zodra het de hersenen heeft bereikt, voel je je al lichter in je hoofd. Verder zal je merken:

  • Als je een paar glazen drinkt begint het met een merkbare veranderende van stemming, een vertraagd reactievermogen en achteruitgang van gezichtsvermogen.
  • Als je meer drinkt kunnen de effecten uiteindelijk zo sterk worden dat alle zintuigen verdoofd raken. Iemand is dan totaal in de war.
  • Bij meer dan 20 glazen wordt de kans op bewusteloosheid heel groot, waarop een coma kan volgen.
  • Uiteindelijk kan het centrale zenuwstelsel zo sterk worden verdoofd dat het ademhalingscentra verlamd raakt en iemand een ademhalingsstilstand kan krijgen.

Aantastingen aan het lichaam:
Alcohol is een bijtende stof. Het beschermende slijmvlies van alles wat direct met alcohol in aanraking komt, zoals: keel, mond, slokdarm en maag wordt hierdoor op korte termijn al aangetast. Op langere termijn: Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier, longen, hart- en bloedvaten, darmen, hersenen... alles waar je bloed komt. Dat is dus je hele lichaam. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op kanker hebben.
Alcohol is voor het lichaam een giftige stof. De lever is het orgaan dat alle vreemde en giftige stoffen uit het bloed afbreekt. Het afbreken van een standaardglas alcohol duurt één tot anderhalf uur, of dat nou bier of wijn of sterke drank is. Een beetje goede barman weet hoeveel hij van welke drank in welk glaasje hij moet schenken. Daarom is een borreltje heel klein, en een bierglas dus een stuk groter.  Als iemand bijvoorbeeld vier glazen gedronken heeft, is de lever vier tot zes uur bezig om de alcohol weer af te breken. De lever heeft deze tijd nodig en het kan dus niet versneld worden.

Drank maakt vaak dik. De grootste boosdoener is de alcohol, die veel calorieën bevat. Daarbij zijn veel drankjes of mixjes ook nog eens gemaakt met frisdranken, die weer vol zitten van suikers, die nog extra calorieën opleveren. Alcohol heeft bovendien nog eens een extra dikmakend effect, doordat het de afbraak van het vet uit de voeding vertraagt, en er zo voor zorgt dat je meer vet opslaat. Mannen worden voornamelijk dik rondom het middel, ze krijgen de beroemde bierbuik; vrouwen met name op heupen en bovenbenen. Alcoholhoudende dranken geven vaak wel een vol gevoel, maar ze zijn uiteraard niet gezond. Ze leveren veel calorieën en nauwelijks belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen.

Met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed ben je volgens de Nederlandse wet altijd strafbaar als je aan het verkeer deelneemt, maakt niet uit wat voor voertuig je bestuurt. Zelfs voetgangers zijn strafbaar. Voor beginnende bestuurders is dit zelfs maar 0,2 promille. Als je je rijbewijs haalt voor je achttiende ben je zeven jaar lang beginnend bestuurder, als je ouder dan achttien bent ben je vijf jaar lang beginnend bestuurder. Een standaardglas bier, wijn of sterke drank bevat 10 gram alcohol, en levert ongeveer 0,2 promille alcohol in het bloed bij een man en ongeveer 0,3 promille bij een vrouw. Na twee glazen alcohol ga je al duidelijk minder goed reageren. Na vier à vijf glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval twee keer zo groot als wanneer je nuchter bent. Na acht à negen glazen alcohol is die kans al zeventien keer zo groot.